Een vrouw rijd door een park op een witte fiets

Op pad op de elektrische fiets? Zo gezond is het echt

Nederland staat bekend als hét fietsland van de wereld. Naast gewone fietsen zijn elektrische fietsen, ofwel e-bikes, niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In het afgelopen jaar blijken er zelfs méér elektrische fietsen verkocht te zijn, dan fietsen zonder trapondersteuning. Een e-bike is duurzaam, comfortabel en een ideaal vervoersmiddel voor lange afstanden. Maar hoe gezond is fietsen met een elektrische fiets nou écht? We zochten het uit.

Fietsonderzoek

Goed nieuws voor mensen die in het bezit zijn van een elektrische fiets. Uit een Europees onderzoek blijkt dat elektrisch trappen wel eens gezonder kan zijn dan fietsen zonder ondersteuning. Dit is onderzocht in een fietsonderzoek dat plaatsvond in zeven Europese steden. Bij 10.000 fietsers werd gemeten hoeveel energie ze verbruikten op verschillende soorten fietsen, met en zonder elektrisch motortje. Uiteindelijk bleek dat de elektrische fietsers beduidend meer energie verbruikten

Hoe kan dat?

Iedereen weet dat je meer energie verbruikt op een normale fiets, omdat je veel harder je best moet doen om vooruit te komen. Hoewel een elektrische fiets per minuut minder lichamelijke inspanning vraagt, fietsen mensen wekelijks gemiddeld veel grotere afstanden. Hoe meer kilometers je fietst, hoe meer fysieke inspanning. Daarnaast blijkt dat de meeste mensen simpelweg vaker en sneller de e-bike pakken dan de gewone fiets. Hoeveel calorieën je exact verbrandt, hangt onder andere af van je gewicht, de fietssnelheid, de windkracht en de afstand. Gemiddeld verbrand je met een elektrische fiets 260 calorieën na een half uur fietsen.

Voor- en nadelen

Een elektrische fiets heeft veel voordelen. De fiets is milieuvriendelijker (én goedkoper) vergeleken met een transportmiddel dat brandstof nodig heeft. Je fietst snel van A naar B waarbij de snelheid kan oplopen tot 25 kilometer per uur. Trappen gaat gemakkelijk, ook als het hard waait, of als je een heuvel op moet. Daarbij is de elektrische fiets erg comfortabel, vanwege de rechte houding die je aanneemt. Nadelen zijn onder andere de zware accu die je moet opladen. De prijs, onderhoud en reparaties van een elektrische fiets zijn een stuk hoger dan een gewone fiets. Daarnaast is een e-bike is gemiddeld iets zwaarder dan een vergelijkbare normale fiets, bijvoorbeeld als je hem uit een stalling of berging moet halen. Gelukkig hebben de meeste elektrische fietsen een loop- en duwassistentie die je ondersteunt.

Elektrisch fietsen voor je gezondheid

De conclusie is dat het elektrische vervoersmiddel hartstikke gezond is, mits je langer onderweg bent dan met een normale fiets. Voor welke soort fiets je ook kiest, een fietstocht is sowieso goed voor je lichaam, weerstand en mentale gezondheid. Zeker als je gewoonlijk reist met de scooter, auto of het openbaar vervoer.

Bron: Margriet