De elektronica van een accu wordt aangesloten

Elektrische fiets ondersteuning valt uit

Welkom bij onze complete gids voor het oplossen van problemen met uw elektrische fiets! Heeft u ooit meegemaakt dat de ondersteuning van uw fiets plotseling uitviel of dat het display niet meer werkte? Onze handleiding behandelt deze en vele andere veelvoorkomende problemen, specifiek voor populaire merken zoals Stella, Giant, Bosch en vele anderen. Met eenvoudige, stapsgewijze instructies en handige tips, is deze gids perfect voor zowel beginners als ervaren fietsers.

Stappenplan als de ondersteuning uitvalt:

Stap 1: Accu Controleren

 • Begin altijd bij de bron: de accu. Zorg ervoor dat deze niet leeg of bijna leeg is.
 • Veel accu’s zijn uitgerust met indicatielampjes waarmee je de laadstatus kunt bekijken. Is dit niet het geval, raadpleeg dan het display op je stuur.
 • Het is essentieel om de accu op de juiste wijze te behandelen om de levensduur te maximaliseren. 

Stap 2: Accu Connectie Verifiëren

 • Een veelvoorkomend probleem is een onvolledige connectie tussen de accu en de fiets.
 • Schakel je e-bike uit en verwijder de accu tijdelijk. Plaats de accu zorgvuldig terug, waarbij je zeker moet weten dat hij stevig vastzit.
 • Start je e-bike opnieuw op en let op het display voor de accustatus.
 • Voor oudere e-bikes: Een afnemende accucapaciteit over de jaren heen is normaal. Als de accu consistent problemen geeft, kan het tijd zijn voor een vervanging. Raadpleeg KWS Seuren voor advies.

Stap 3: Voorwielmotor Fietsen Controleren

 • Voor fietsen met een voorwielmotor: Check de rotatiesensor in de trapas.
 • Een goede manier om dit te doen is door de fiets op te hangen en de trappers handmatig te draaien met de e-bike ingeschakeld.
 • Als het voorwiel onregelmatig draait of haperingen vertoont, is het mogelijk dat er een probleem is met de rotatiesensor.
 • In sommige gevallen moet je het voorwiel een zetje geven om ervoor te zorgen dat deze gaat draaien.

Stap 4: Middenmotor Fietsen Controleren

 • Voor e-bikes met een middenmotor: Begin met het controleren van het display op foutmeldingen.
 • Zodra er kracht uitgeoefend wordt op de pedalen zou deze een extra zetje moeten geven
 • Geen fouten op het display? Dan is de kans groot dat de ondersteuning correct functioneert.

Stap 5: Snelheidssensor Magneet Check

 • Een foutcode op je display kan duiden op problemen met de snelheidssensor, bijvoorbeeld een 503 bij Bosch, W011 bij Shimano, of E21 bij Bafang.
 • De snelheidssensor werkt door een magneetje aan een spaak te detecteren. Controleer of dit magneetje correct is gepositioneerd en ongehinderd langs de sensor beweegt.
 • Als er een afwijking wordt gedetecteerd, is het mogelijk dat het magneetje moet worden aangepast of gerepareerd.


Dit stappenplan biedt een algemene richtlijn voor het opsporen van problemen. Bij aanhoudende problemen of onzekerheden is het altijd raadzaam om een specialist  in te schakelen voor gedetailleerd onderzoek en reparatie. Verdere unieke problemen per merk worden hieronder uitgelegd.

 

Elektrische fiets valt uit bij hobbel

Als je elektrische fiets uitvalt, vooral wanneer je over bobbels rijdt, kan dit komen door een losse accu of een probleem met de motor. Soms zit de accu niet strak genoeg vast, waardoor deze bij schokken losraakt en de ondersteuning even wegvalt.

Accu valt uit tijdens fietsen:

Elektrische fietsen kunnen verschillende problemen ondervinden die de elektrische ondersteuning beïnvloeden. Een slechte verbinding tussen de accu en de fiets, vaak veroorzaakt door vuil, corrosie, of een losse accu, is een veelvoorkomende oorzaak. Problemen met het display of de bediening, zoals defecten of communicatieproblemen tussen het display en de motor, kunnen ook invloed hebben. Daarnaast kunnen breuken of slijtage in de bedrading, losse connecties, of defecten in sensoren zoals de rotatiesensor de ondersteuning hinderen. Een defecte motor, veroorzaakt door slijtage of beschadiging, kan eveneens problemen veroorzaken. Ten slotte kunnen interne veiligheidsmechanismen in sommige fietsen de ondersteuning uitschakelen bij detectie van hoge snelheden of specifieke problemen.

Display elektrische fiets doet het niet

6 Mogelijke problemen waarom je display van je elektrische fiets het niet doet:

 1. Lege of defecte accu

  • De accu is leeg of bijna leeg.
  • Er is een probleem met de accucellen of het BMS (elektronica) van de accu.
 2. Slechte connectie tussen accu en fiets

  • Vuil of corrosie op de connectiepunten.
  • De accu zit niet goed vastgeklikt of maakt geen goed contact met de fiets.
 3. Display- of bedieningsproblemen

  • Het display kan defect zijn of niet goed communiceren met de motor.
  • Foutcodes op het display die duiden op specifieke problemen met het elektrische systeem.
  • Accu in het display is leeg of defect
 4. Bedrading en connectieproblemen

  • Breuken, slijtage of corrosie in de bedrading van de e-bike.
  • Losse connecties tussen de verschillende elektronische componenten.
 5. Software- of firmwareproblemen

  • Conflicten tussen verschillende softwareversies of tussen software en hardware.
 6. Externe invloeden

  • Waterschade door rijden in zware regen of door diepe plassen.
  • Fysieke schade door een val of stoot, wat componenten kan beschadigen.


Om snel het probleem met een elektrische fiets te identificeren, begin je met een grondige visuele inspectie van de fiets, met bijzondere aandacht voor de accu, het display, en de bedrading. Controleer of de accu volledig opgeladen is en of alle elektrische verbindingen schoon en stevig bevestigd zijn. Let ook op eventuele foutcodes op het display, die kunnen wijzen op specifieke problemen.

Display elektrische fiets vervangen

Als je een elektrische fiets hebt, weet je hoe belangrijk het display is voor jouw rijervaring. Het display biedt essentiële informatie zoals snelheid, afgelegde afstand en de resterende actieradius. Echter, net als elk ander onderdeel, kan het display van je e-bike beschadigd raken of defect raken, wat vervanging noodzakelijk maakt.

Elektrische fiets display vervangen?

Het display van je elektrische fiets kan om verschillende redenen vervangen moeten worden. Veelvoorkomende oorzaken zijn schade door vallen, slijtage of interne defecten zoals vochtproblemen. Als het display niet meer werkt of als het essentiële informatie niet correct weergeeft, is vervanging vaak de enige oplossing.

Welk display past op mijn Elektrische Fiets?

Bij het vervangen van een display is het cruciaal om een model te kiezen dat compatibel is met je e-bike. De veiligste keuze is vaak een display van hetzelfde merk en model als je fiets. Fabrikanten zoals Bosch bieden vaak een reeks displays aan die compatibel zijn met hun systemen. Universele displays zijn ook een optie, maar vereisen mogelijk adapters voor de kabels.

Schermpje kapot: Repareren of vervangen?

Een defect display hoeft niet altijd vervangen te worden. Soms kan een eenvoudige reparatie, zoals het vervangen van een interne batterij of het herstellen van een losse verbinding, voldoende zijn. Raadpleeg altijd eerst de handleiding van je fiets voor mogelijke oplossingen en foutmeldingen. Als je niet zeker bent van je zaak, is het raadzaam een specialist te raadplegen.

Display elektrische fiets vervangen, kosten?

De kosten voor het vervangen van een display kunnen variëren. Voor een standaard LCD- of LED-display liggen de prijzen over het algemeen lager dan voor geavanceerdere modellen met extra functies zoals USB-aansluitingen of smartphone-houders. Gemiddeld genomen kan de prijs variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro's.

Vervangen van het display

Het vervangen van het display is meestal een eenvoudige procedure:

 1. Verwijder de oude display door de kabels los te koppelen en de display van de houder te halen.
 2. Plaats de nieuwe display, sluit de kabels aan en bevestig deze in de houder.
 3. Controleer of de nieuwe display correct functioneert.

Probleem: Specifieke merkgerelateerde problemen

Ieder merk maakt gebruik van unieke onderdelen waardoor er soms ook unieke problemen kunnen ontstaan. Naast de normale problemen en oplossingen zullen we hier dieper op in gaan bij ieder merk zoals die bij ons bekend zijn.

Stella Fiets Ondersteuning valt uit: Oplossingen en Tips

Ervaar je problemen met je Stella elektrische fiets waarbij de ondersteuning uitvalt? Dit artikel biedt inzicht in mogelijke oorzaken en oplossingen.

Stella Accu problemen: 

Verschillende problemen kunnen zich voordoen met de accu van je Stella fiets die de elektrische ondersteuning kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, wanneer de Stella acculader rood knippert, kan dit duiden op een laadprobleem. Er kunnen ook situaties zijn waarin de accu trilt of schuift tijdens het fietsen, waardoor de ondersteuning en het licht plotseling uitvallen. Andere problemen zoals het niet kunnen opladen van de accu of het niet kunnen verwijderen van de accu vereisen een controle van de lader, laadpoort of zelfs contact met een fietsenmaker voor hulp. Daarnaast kan een vallende accu interne schade veroorzaken die de ondersteuning beïnvloedt. Extreme weersomstandigheden kunnen ook een negatieve invloed hebben op de accuprestaties, daarom wordt aangeraden om de e-bike in de schaduw te parkeren tijdens warm weer en de accu in een vorstvrije omgeving te bewaren tijdens de winter.

 • Rood knipperende acculader: Duidt op een laadprobleem.
 • Stella oplader blijft groen: De accu is al vol, of er is een probleem in de accu (BMS defect, onbalans in de cellen)
 • Trillen of schuiven van de accu: Kan ondersteuning en lamp laten uitvallen tijdens het fietsen.
 • Accu laadt niet op: Controleer lader en laadpoort op schade.
 • Accu verwijderen lukt niet: Zit de Stella accu vast? Zorg dat de fiets uitgeschakeld is en neem contact op met een fietsenmaker indien nodig.
 • Gevallen accu: Kan interne schade veroorzaken die de ondersteuning beïnvloedt.
 • Extreme weersomstandigheden: Parkeer de e-bike in de schaduw tijdens warm weer en bewaar de accu in een vorstvrije omgeving tijdens de winter.


Stella Display Kapot of Vervangen:

Het display speelt een cruciale rol in de elektrische ondersteuning van je Stella fiets. Een defect display kan ervoor zorgen dat de elektrische ondersteuning uitvalt. In dergelijke gevallen kan het noodzakelijk zijn om het display van de Stella fiets te vervangen. Het is essentieel om een goed werkend display te hebben voor een optimale rijervaring en om toegang te hebben tot belangrijke informatie over je fiets tijdens het rijden.

 • Defect display: Display stella fiets doet het niet. Kan leiden tot het uitvallen van de elektrische ondersteuning.
 • Display vervangen: Noodzakelijk als het display kapot is voor een optimale rijervaring.


Foutcodes en Errors: 

Je Stella e-bike kan verschillende foutcodes en errors op het display weergeven die duiden op specifieke problemen. Met een storing wordt bedoeld een code op het display. Bijvoorbeeld, Error 21 suggereert een controle van de stroomtoevoer tussen de accu en de controller, terwijl Error 22 wijst op een mogelijke fout in de rijondersteuning. Error 30 vereist een controle van de verbinding tussen het display en de controller. Het correct identificeren en oplossen van deze foutcodes is essentieel om de goede werking van je Stella fiets te waarborgen en te genieten van een zorgeloze rijervaring.

 • Error 21: Controleer de stroomtoevoer tussen accu en controller.
 • Error 22: Mogelijk een fout in de rijondersteuning.
 • Error 30: Controleer de verbinding tussen het display en de controller.

 

Giant Elektrische Fiets valt uit: Wat te doen?

Een bekend issue bij Giant elektrische fietsen is het uitvallen van het display of de ondersteuning. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen: 

Giant accuproblemen: 

De accu is de energiebron van je e-bike, en problemen hiermee kunnen leiden tot het verlies van ondersteuning:

 • Giant lader defect: Als je Giant accu niet oplaadt, kan er een probleem zijn met de oplader. Bij een knipperende oplader ('Giant oplader knippert') is het raadzaam de oplader te controleren of te vervangen.
 • Accu defect: Een onbalans kan er voor zorgen dat de accu niet meer ondersteunt en oplaad.
 • BMS accu defect: Door een defect in de bms zal de fiets geen ondersteuning meer kunnen leveren.
 • Accu Resetten: Een 'Giant accu resetten' kan soms kleine softwareproblemen oplossen die de ondersteuning beïnvloeden.

Display en Elektrische Systemen:

Het display biedt essentiële informatie en controle over de ondersteuningsniveaus van je e-bike:

 • Display Problemen: Als je 'Giant Twist display uitvalt' of je 'display op de Giant elektrische fiets niet werkt', kan het nodig zijn het display te vervangen.
 • Accu problemen i.c.m. Display:De problemen kunnen ook te herleiden zijn naar de accu van de Giant, controleer deze eerst.

Foutcodes Giant

 • Foutcodes: Een 'Giant A5 error' vereist mogelijk professionele diagnose en oplossing. Het is altijd goed om de handleiding te raadplegen of contact op te nemen met een erkende Giant dealer bij het zien van foutcodes.


LED-statusOorzaakOplossing
Led 1 knippertHet EnergyPak is helemaal leegLaad het EnergyPak op.
Led 2 knippertStoring in pedaal plus sensorReset de voeding.Neem contact op met een dealer als de storing blijft bestaan.
Led 3 knippertOververhitte aandrijfeenheidLaat de fiets gedurende tien minuten afkoelen.
Led 4 knippertStoring in de Syncdrive aandrijvingNeem contact op met een erkende dealer.
 • De hulpkracht is niet beschikbaar als een van de indicatoren (L) knippert.
 • Als de LED tijdens gebruik niet brandt, controleer dan het oplaadniveau van het EnergyPak en/of de aansluitingen van het EnergyPak. In geval van een foutmelding is de hulpkracht niet beschikbaar.

 

Sparta Elektrische Fiets Ondersteuning Valt Uit: Handige Oplossingen

Kom je onderweg stil te staan omdat de ondersteuning van je Sparta elektrische fiets uitvalt? Sparta fietsen zijn over het algemeen bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid, maar net als bij elk ander mechanisch of elektronisch product kunnen er problemen optreden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen die gebruikers kunnen ervaren met een Sparta elektrische fiets: 

Accuproblemen: Het is niet ongewoon dat accu's hun laadcapaciteit na een tijdje verliezen, wat kan leiden tot een verminderde actieradius of een accu die helemaal niet meer oplaadt. Een mogelijke oplossing is de accu te laten reviseren of te vervangen door een nieuwe.

Motorproblemen: Een elektrische motor kan soms uitvallen of onregelmatig werken, vaak door technische defecten of bedradingsproblemen. In dit geval is het aan te raden om de motor te laten controleren en zo nodig te laten repareren door een specialist.

Elektronica: Problemen met de display of andere bedieningselementen variëren van kleine storingen tot het falen van het hele elektronische systeem. Een software-update of het vervangen van de defecte onderdelen kan deze problemen vaak oplossen.

Sensorproblemen: Defecte trapondersteuningssensoren kunnen leiden tot onregelmatige of geen trapondersteuning. Het laten vervangen of herkalibreren van de sensoren door een ervaren technicus kan dit probleem meestal verhelpen.

Connectiviteitsproblemen: Bij sommige moderne Sparta-fietsen met Bluetooth- of andere draadloze functies kunnen connectiviteitsproblemen optreden. Een update van de software of het resetten van de Bluetooth-instellingen kan dit vaak oplossen.


Accu Gerelateerde Foutmeldingen ION-Systeem:

MeldingProbleemOplossing
E01Batterijpakket leegLaad het batterijpakket op
E02Buiten temp. grenzen geladenLaad opnieuw bij temp. tussen -5 en +50. Als E02 komt tijdens laden: accu defect
E03Software versie controlerenPlaats zekering opnieuw, laad het batterijpakket geheel op, update de software
E04Fiets aan de lader aangeslotenOntkoppel de lader van de fiets
E11Elektronica probleem in batterijVerwijder zekering, doe hem na 10 sec. weer terug en laadt batterij compleet op
E12Software melding uit batterij of motorDisplay of stekker tussen accu en motor los geweest: dan verdwijnt deze melding na 10 sec., zo niet dan is accu of motor stuk
E15Afwijking in het laadmanagementZet de fiets aan de lader en wacht tot deze volledig is opgeladen
E18Spanningsverschil tussen de cellen van batterijpakketZet de fiets aan de lader en wacht tot de fiets volledig is opgeladen. Je kunt dit ook verhelpen door de zekering er even uit te doen en dan er weer in. Laat hem 24 uur aan het stopcontact, dan gaat hij een egalisatielading doen
E19Batterijpakket buiten de temperatuurgrenzenWacht tot het batterijpakket binnen de temperatuurgrenzen is. Het opladen gaat dan automatisch verder
E24Extender aangeslotenOntkoppel de extender, verwijder zekering, doe hem na 10 sec. weer terug en laadt batterij compleet op
E32Batterij elektronica te warmLaat het batterijpakket afkoelen en schakel de ondersteuning opnieuw in
E0122Probleem tijdens het opladen van de Range ExtenderSchakel de verlichting in/uit en wacht 10 seconden. Sluit de lader opnieuw aan. Neem contact op met uw dealer als de melding terugkomt
E0123Range Extender wordt niet herkendDe Range Extender moet worden aangemeld. Neem contact op met uw dealer


Elektrische Fiets valt uit tijdens rijden Gazelle: Wat nu?

Ervaar je dat je Gazelle elektrische fiets uitvalt tijdens het rijden? Hier zijn enkele tips en oplossingen om je weer op weg te helpen.

Display resetten op je Gazelle Bosch E-bike

Is het display van je Gazelle met Bosch aandrijving uitgevallen? Dit kan te wijten zijn aan een softwarefout. Om dit te verhelpen, kun je het display resetten. Schakel het display in en houd tegelijkertijd de reset- en i-knop minimaal drie seconden ingedrukt. Dit brengt je naar het instellingenmenu. Blader hier door alle beschikbare weergaveopties, kies degene die je wilt en houd de reset-knop ingedrukt totdat het scherm weer op nul staat.

Incorrecte snelheidsweergave op het display

Zie je een snelheid van 0 km/u op je display terwijl je aan het fietsen bent? Dit kan een indicatie zijn dat de sensor magneet niet correct is geplaatst. Om dit probleem aan te pakken, pas je de positie van de magneet op het achterwiel aan zodat deze dichter bij de sensor komt. Zorg ervoor dat de afstand tussen de magneet en de sensor minimaal is voor een nauwkeurige snelheidsmeting.

Foutcodes Gazelle Panasonic Systeem

FoutcodeOmschrijvingOplossing
E1Rotatiesensor fout, heeft u de aan/uit toets ingedrukt terwijl u aan het fietsen was?Druk zonder te trappen op de aan/uit toets.
E3Batterijverificatie fout, de batterij wordt niet herkend als een originele batterijPlaats een originele batterij, of laat deze door ons nakijken.
E5Schakelverificatie fout, het display kan niet gedetecteerd wordenControleer de kabelverbindingen en contactpunten van de houder en het display
E6Trapkrachtsensor foutSchakel het systeem weer in, raadpleeg uw Gazelle Dealer als het probleem aanhoudt
E7Trapkrachtsensor foutRaadpleeg uw Gazelle Dealer
E8Hall IC errorControleer de kabels tussen de accuhouder en de motor.
E9Motoreenheid foutRaadpleeg uw Gazelle Dealer
ECSnelheidssensorControleer de kabel tussen de accuhouder en de snelheidssensor.
EFMotoreenheid update foutRaadpleeg uw Gazelle specialist

Foutcodes Gazelle Innergy systeem

Foutmeldingen die iets te maken hebben met de accu van een Gazelle Innergy:

Probleem / FoutmeldingOorzaakOplossingOpmerkingen
A.1 Accuserienummer onbekendDe accu is niet gekoppeld met de fietsDe accu dient aangemeld te worden bij een Gazelle Dealer
A.2 Accu te warm of te koud (laden)De accu is te warm of te koud tijdens het laden.Te warm: Laat de accu afkoelen. Te koud: Laat de accu opwarmen en laad opnieuw.Foutcode kan verdwijnen
A.3 Accu te warm of te koud (gebruik)De accu is te warm of te koud tijdens het gebruik in de fiets.Te warm: Laat de accu afkoelen. Te koud: Laat de accu opwarmen en plaats terug in fiets.Foutcode kan verdwijnen
A.4 Communicatiefout met de accuVerschillende mogelijkheden, elektronica (BMS) of slechte verbindingen.
 1. Verifieer of de accu correct in de fiets is geplaatst.
 2. Zorg ervoor dat er geen ruimte is tussen de accu en de voorkap als de bevestiging correct is.
 3. De accu dient stevig in de bagagedrager te zitten en mag niet los bewegen.
 4. Verwijder de accu uit de bagagedrager en plaats deze vervolgens opnieuw.

A.5 Geen verhuurcode (accu) De fiets is ingesteld als verhuurfiets maar de accu heeft geen code.Check verhuur tabblad en ken verhuurcodes toe.
A.6 Accu te koud (tijdens gebruik)De accu is te koud tijdens gebruik.Laat de accu opwarmen in een ruimte met kamertemperatuur.Leg de accu niet op een verwarming

Gazelle Innergy problemen

Foutcodes die iets te maken hebben met de motor van een Gazelle innergy

CodeProbleemOplossing
B.2De motor is te warm geworden tijdens het gebruik.Laat de motor afkoelen door de fiets in de schaduw en/of wind te plaatsen. Als de foutmelding blijft terugkomen, vervang dan de motor. 
B.6Er is een communicatiefout met de display opgetreden.Bij Xtra en Excellent: Schakel eerst het display uit met de aan/uit knop alvorens het los te maken. Vervang zo nodig het display of de displayhouder.
B.7De fiets is niet aangemeld en heeft meer dan 40 km gereden.Meld de fiets aan om deze foutmelding te voorkomen.
B.8De motor heeft niet genoeg spanning gekregen.Controleer de accu en bekabeling. Probeer een andere accu. Als het probleem blijft, controleer de bekabeling en connectoren.
B.10De elektronica in de motor is te warm geworden.Als de foutmelding blijft terugkomen, vervang dan de motor.
B.11De elektronica in de motor heeft een spanningsfout gemeld.Als de foutmelding blijft terugkomen, vervang dan de motor.
B.12De elektronica in de motor meldde een stroomfout.Als de foutmelding blijft terugkomen, vervang dan de motor.
B.13De ondersteuningscurven zijn niet geladen in de motor.Dit kan niet zelf hersteld worden.
B.14Er is een te hoge stroom in de motor gedetecteerd, mogelijk door een kortsluiting.Als de foutmelding niet verdwijnt, moet de motor worden vervangen.Koga Ondersteuning Valt Weg: Tips voor Troubleshooting

Valt de ondersteuning van je Koga fiets weg? Koga e-bikes zijn uitgerust met verschillende soorten aandrijfsystemen, waaronder Bosch, Shimano en de Ion aandrijvingslijn. Hoewel problemen met Koga accu's relatief zeldzaam zijn, kunnen er incidenteel issues optreden. Veelvoorkomende klachten zijn het verlies van trapondersteuning, een niet naar behoren functionerend display en een beperkte actieradius van de accu. Omdat deze problemen kunnen variëren afhankelijk van het type aandrijfsysteem is het belangrijk deze tijdig op te merken.

Een aantal errorcodes die te zien zijn op de Koga ION lijn accu's.

ErrorcodeOorzaakOplossing
E01Fietsaccu leegLaad de fietsaccu op.
E03Fietsaccu defectMogelijk moet de fietsaccu worden vervangen. Neem contact op met uw Koga dealer.
E05Slechte verbinding naar de motorSchakel de trapbekrachtiging opnieuw in en controleer of het batterijpakket goed in het docking station zit.
E06Kortsluiting in de verlichtingNeem contact op met uw dealer.
E07Motor buiten temperatuurgrenzenDe motor is te zwaar belast. Laat deze afkoelen zodat u weer verder kunt rijden.
E14Display wordt niet herkendHet display moet opnieuw worden ingesteld. Neem contact op met uw dealer.
E16Constante uitslag krachtsensorVoer een kalibratie uit door 5 seconden de lichtknop ingedrukt te houden.
E19Batterijpakket buiten de temperatuurgrenzenWacht tot het batterijpakket binnen de temperatuurgrenzen is. Het opladen gaat dan automatisch verder.
E20Servicebeurt vereistNeem contact op met uw dealer voor de geplande onderhoudsbeurt.
E23Serienummer motor onjuistHet batterijpakket is niet aangemeld op deze fiets. Mocht dit wel het geval zijn, neem dan contact op met uw dealer.
E30Geen communicatie met koppelsensorSchakel de trapbekrachtiging opnieuw in en controleer of het batterijpakket goed in het docking station zit.
E32Batterij-elektronica te warmLaat het batterijpakket afkoelen en schakel de ondersteuning opnieuw in.
E34Bedieningsunit ondersteunt geen accessoiresNeem contact op met uw Koga dealer.
E35Geen communicatie met gashendelNeem contact op met uw Koga dealer.
E39Verkeerde lader aangeslotenSluit de juiste lader aan.
E45Max. temperatuur motorcontroller bereiktLaat de motorcontroller afkoelen en schakel de ondersteuning opnieuw in.
E55Onbekend serienummer van de motor of fout in motorcommunicatieNeem contact op met uw Koga dealer.Rih Omega Display Valt Uit: Een Gids voor Probleemoplossing

Elektrische fietsen van het merk RIH staan over het algemeen bekend om hun betrouwbaarheid en duurzaamheid. Echter, net als bij alle technische producten, kunnen ook hier soms problemen optreden. Op basis van gebruikerservaringen zijn er een aantal veelvoorkomende problemen.

ProbleemOplossing
Uitvallen van de elektrische ondersteuningControleren van contactpunten. Mocht dit niet baten, het vervangen of laten reviseren van de accu
Verminderde actieradiusHet vervangen of reviseren van de Rih accu
Defecte SensorHet vervangen van de sensor door een gecertificeerde monteur
Kapotte Computer/DisplayHet display nagekeken en eventueel vervangen door een nieuw exemplaar
Vastgelopen MotorDe motor moet worden opgestuurd voor revisie of, in extreme gevallen, volledig worden vervangen
Kleinere technische mankementenEen grondige inspectie door een monteur om de exacte oorzaak te vinden.

Het komt ook wel eens voor dat de accu van de RIH vast zit en deze er niet meer uit komt op de normale manier. RIH accu verwijderen.

Elektrische fiets ondersteuning valt uit Batavus

Ondersteuning van je Batavus elektrische fiets valt uit? De ondersteuning van een Batavus elektrische fiets kan om verschillende redenen uitvallen. Dit kan te maken hebben met een verouderde of defecte accu, problemen met de sensor of het elektrische systeem van de fiets, of zelfs met de motor. Ook kleinere technische mankementen, zoals losse bedrading, kunnen de oorzaak zijn.

Batavus elektrische fiets problemen 

Net zoals alle batterijen zijn ook de accu's van elektrische fietsen onderhevig aan slijtage. Het is dus te verwachten dat de accu na verloop van tijd minder capaciteit zal hebben, hoewel het lastig is om een exacte levensduur aan te geven. Mocht de accu leeg zijn, dan is er nog wel reservecapaciteit aanwezig om het licht van de fiets te laten branden. Wat compatibiliteit betreft: als je een fiets hebt met technologie van Bosch, E-motion of Shimano, kun je verschillende soorten accu's gebruiken. Echter, bij ION elektrische fietsen zijn de accu's ter beveiliging niet uitwisselbaar.

Errorcodes Batavus Ion Systeem

Storingscodes worden getoond op het display van de Batavus fiets. Hier is een overzicht met alle voorkomende problemen met oplossingen.

FoutcodesDiagnoseOplossing
E01Batterijpakket leegLaad het batterijpakket op of controleer op te zware belasting.
E03Softwareversie controlerenUpdate software of vervang de accu (BMS).
E04Fiets aan de lader aangeslotenOntkoppel de lader.
E05Slechte verbinding naar de motorZorg voor goede contacten en plaats batterijpakket correct.
E06Kortsluiting in de verlichtingControleer bedrading en accu.
E07Motor buiten temperatuurgrenzenWacht tot de motor afkoelt.
E08Probleem met de motorsensorLaad nieuwe software of vervang motor.
E12SoftwaremeldingControleer connecties of vervang defecte onderdelen.
E13Display reageert niet goedZorg voor goed contact tussen display en houder.
E14Display wordt niet herkendRaadpleeg uw dealer.
E15Afwijking in het laadmanagementLaad de fiets volledig op.
E16Constante uitslag krachtsensorVoer een kalibratie uit.
E17Maximale motorstroom bereiktWacht tot de melding verdwijnt.
E18Spanningsverschil tussen cellenLaad volledig op of overweeg revisie/vervanging.
E19Batterijpakket buiten temperatuurgrenzenWacht tot temperatuur normaliseert.
E20Servicebeurt vereistNeem contact op met uw dealer.
E21Regelaar motorstroomOndersteuning wordt teruggeregeld.
E22Problemen tijdens het ladenHerhaal laadproces of raadpleeg dealer.
E23Serienummer motor onjuistContacteer uw dealer.
E30Geen communicatie met koppelsensorControleer de docking station en schakel trapbekrachtiging opnieuw in.
E32Batterij elektronica te warmLaat het batterijpakket afkoelen.
E34Bedieningsunit ondersteunt geen accessoiresContacteer uw dealer.
E35Geen communicatie met gashendelControleer stekkertje en plaats display opnieuw.
E37Specifiek RX+Update de software.
E47Koppelsensor defectVervang de koppelsensor.
E48Probleem oplaadsysteemControleer oplader en/of installeer nieuwe software.
E0122Problemen tijdens het opladen van de Range ExtenderHerhaal laadproces of raadpleeg dealer.
E0123Range Extender wordt niet herkendMeld de Range Extender aan via uw dealer.

Qwic Ondersteuning Valt Weg: Hoe dit Op te Lossen?

Heb je problemen met de ondersteuning van je Qwic fiets? Hier lees je hoe je dit kunt oplossen en voorkomen.

Qwic accu problemen, ondersteuning valt weg tijdens het fietsen: Controleer eerst of je fietsaccu correct is geplaatst. Als dat in orde lijkt te zijn, kan het zijn dat de acculading minder dan 10 tot 20% bedraagt. Bij een capaciteit van minder dan 10 tot 20% schakelt de elektrische ondersteuning uit om de accu te beschermen tegen diepte ontlading. Dit zal voornamelijk bij een hogere vermogensvraag gebeuren.

Als je nog onderweg bent, probeer dan de accu opnieuw in te schakelen. Selecteer via het display een lagere ondersteuningsstand, zodat je je bestemming met elektrische hulp kunt bereiken. Laad de accu bij aankomst zo snel mogelijk op.

Qwic Display gaat niet aan

Kan een probleem zijn in de accu, maar ook verbindingen tussen het display en controller, of Motor en controller. Check deze eerst voordat je bij de accu gaat zoeken.

Qwic Storingscodes

Uw fiets heeft een zelfdiagnosefunctie om eventuele defecten snel te identificeren en op te lossen. Storingen worden aangegeven met een storingsymbool en een code op de display, waar normaal gesproken het keuzeveld staat. Sommige storingen kunt u zelf verhelpen. \

Nieuwe modellen
Error codeProbleemOplossing
Code 7Accu connectieControleer of de accu goed contact maakt en op slot klikt. Controleer of de accu niet trilt tijdens het rijden.
Code 10, 11, 80Te hoge temperatuur motorDe motor is oververhit en is mogelijk belast. Laat de motor afkoelen en start het systeem opnieuw op. Bij overbelasting is het verstandig om de ondersteuningsstand lager te zetten als de situatie verder niet verandert
Code 21, 48SnelheidssensorControleer de positie van de magneet in het achterwiel. Deze moet gecentreerd langs de sensor op de linkerachterbrug staan op een afstand van niet meer dan 15 mm.
Code 64, 66, 67Accuspanning te laagControleer of de accu voldoende is opgeladen en laad deze op indien nodig.
Code 116RemsensorWanneer je het display aanzet terwijl je de rem inknijpt, kan deze foutcode voorkomen.

Storingscodes voor MD11, MD11 Speed, MN380, MA11 Speed:

 • Storing 48 - Geen snelheidssignaal: Controleer of het magneetje in het achterwiel correct langs de snelheidssensor op het frame beweegt. Het magneetje kan losgeraakt zijn.
 • Storing 65, 66 of 67 - Accucapaciteit Laag: Zorg ervoor dat de batterij volledig opgeladen is. Laad de batterij op indien nodig.


Storingscodes voor RD11, RD11 Speed:

 • Storing 64, 66 of 67 - Batterijspanning Te Laag: Controleer of de batterij goed is opgeladen. Laad de batterij op indien nodig.
 • Storing 80 - Systeemtemperatuur: De aandrijving is oververhit. Laat de fiets afkoelen. Neem contact op met uw dealer bij herhaalde problemen.
 • Storing 116 x - Remsensor: Deze fout kan optreden als de rem wordt ingeknepen tijdens het opstarten van de display. Als de rem niet actief was, neem dan contact op met de dealer.


Oudere modellen

Voor QWIC e-bikes met een H501 console uit 2016 of eerder worden de volgende foutcodes getoond.  

FoutcodeProbleemAangeraden Oplossing
Error 1Probleem met 3-Fase aansturingControleer de 3-Fase aansturing, kabel van motor naar controller
Error 2Gashendel aansluiting defect (Startdetectie)Controleer de gashendel aansluiting.
Error 3Motorkabel 3-Fase bedrading probleemControleren van motorkabel.
Error 4Defect in motor of motorkabelControleren van motorkabel en motor. (Stekkers)
Error 5Storing in remsensorControleren van remsensor. (Schoonmaken)
Error 6Accu met te laag voltageOpladen van accu.
Error 7Motor is geblokkeerdVrijmaken van motor. (Stekkers controleren)
Error 8Storing in controllerResetten van controller.
Error 9Storing in displayResetten van display.

Bosch fietscomputer valt uit: Problemen en oplossingen

Valt je Bosch fietscomputer uit tijdens het rijden? Wanneer een elektrische fiets uitgerust met een Bosch-systeem ondersteuningsproblemen ondervindt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Een grondige controle van de accu en het elektrische circuit kan vaak meer inzicht bieden 

Een overzicht van Bosch Errorcodes met de daarbij behorende problemen en oplossingen is te zien in volgende tabel:

ErrorcodeProbleemOplossing
656SoftwareversiefoutNeem contact op met uw Bosch dealer zodat hij de SW-update uitvoert.
655Meervoudige accufoutSchakel het eBike-systeem uit. Verwijder de accu en plaats hem er opnieuw in. Start het systeem opnieuw.
640Interne accufoutStart het systeem opnieuw. Blijft de error terugkomen? Laat de accu nakijken.
620Fout laadapparaatProbeer een andere lader. Vervang de lader.
610AccuspanningsfoutStart het systeem opnieuw. Verwissel de batterij of laat deze nakijken.
606Externe accufoutControleer de bekabeling en contactpunten. Start het systeem opnieuw.
605Accutemperatuurfout tijdens het ladenScheid het laadapparaat van de accu. Laat de accu afkoelen.
605AccutemperatuurfoutDe eBike bevindt zich buiten het toegestane temperatuurbereik. Schakel het eBike-systeem uit om de aandrijfeenheid tot het toegestane temperatuurbereik te laten afkoelen of opwarmen. Start het systeem opnieuw.
603Interne accufoutStart het systeem opnieuw.
602Interne accufout tijdens het ladenScheid het laadapparaat van de accu. Start het eBike-systeem opnieuw. Sluit het laadapparaat op de accu aan.
602Interne accufoutStart het systeem opnieuw.
550Een niet toegestane verbruiker werd herkend.Verwijder de verbruiker. Start het systeem opnieuw.
540TemperatuurfoutDe eBike bevindt zich buiten het toegestane temperatuurbereik. Schakel het eBike-systeem uit om de aandrijfeenheid tot het toegestane temperatuurbereik te laten afkoelen of opwarmen. Start het systeem opnieuw.
531ConfiguratiefoutStart het systeem opnieuw.
530AccufoutSchakel de eBike uit, verwijder de eBike-accu en plaats de eBike-accu er opnieuw in. Start het systeem opnieuw.
511Interne fout van aandrijfeenheidStart het systeem opnieuw.
510Interne sensorfoutStart het systeem opnieuw.
503Fout van snelheidssensorStart het systeem opnieuw.
502Fout in de fietsverlichtingControleer het licht en de bijbehorende bekabeling. Start het systeem opnieuw.
500Interne fout van aandrijfeenheidStart het systeem opnieuw.
490Interne fout van de boordcomputerBoordcomputer/display laten controleren of vervangen
450Interne SW-foutStart het systeem opnieuw.
440Interne fout van aandrijfeenheidStart het systeem opnieuw.
430Interne accu van de boordcomputer leegBoordcomputer opladen (in de houder of via USB-aansluiting)
426Interne tijdoverschrijdingsfoutStart het systeem opnieuw.
424Communicatiefout van de componenten onderlingAansluitingen en verbindingen laten controleren
423Verbindingsprobleem van de eBikeaccuAansluitingen en verbindingen laten controleren
422Verbindingsprobleem van aandrijfeenheidAansluitingen en verbindingen laten controleren
418Een of meer toetsen van de bedieningseenheid zijn geblokkeerd.Controleer of er toetsen zijn vastgeklemd, bijv. door binnengedrongen vuil. Reinig de toetsen indien nodig.
414Verbindingsprobleem van bedieningseenheidAansluitingen en verbindingen laten controleren
410Een of meerdere toetsen van de boordcomputer zijn geblokkeerd.Controleer of er toetsen zijn vastgeklemd, bijv. door binnengedrongen vuil. Reinig de toetsen indien nodig.

Het wordt aanbevolen om regelmatig onderhoud en inspectie uit te laten voeren door een gecertificeerde dealer of specialist om deze problemen te voorkomen of op te lossen. Bij KWS Seuren kan men de accu gedetailleerd inspecteren en, indien nodig, reviseren. Ook kunnen hier software- en sensorproblemen worden vastgesteld en verholpen. Raadpleeg de errorcode tabel voor meer gedetailleerde informatie.

Elektrische Fiets Valt Uit Tijdens Rijden Cortina: Wat te Doen?

Heb je problemen met je Cortina elektrische fiets die uitvalt tijdens het rijden? Hier vind je handige oplossingen om het probleem aan te pakken. 

 • Controleer of de Ecomo accu goed in het slot zit
 • De accu mag niet kunnen bewegen in de drager
 • Check of de accu geladen is
 • Laad de oplader de accu nog helemaal vol? (Zoniet kan er een probleem in de lader of accu zitten)
 • Probeer problemen uit te sluiten door middel van het vervangen van componenten.
 • In het display van een Cortina Ecomo is het mogelijk de capaciteit in te stellen, controleer of deze overeenkomt met de capaciteit van de accu.


Cortina ondersteuning valt weg tijdens het fietsen: Controleer eerst of je fietsaccu correct is geplaatst. Als dat in orde lijkt te zijn, kan het zijn dat de acculading minder dan 10 tot 20% bedraagt. Bij een capaciteit van minder dan 10 tot 20% schakelt de elektrische ondersteuning uit om de accu te beschermen tegen diepe ontlading. Dit is bij een 24V accu 21V en Bij een 36V batterij onder de 30V

Cortina Ecomo accu valt uit

Een vaak gemeld probleem bij de Cortina Ecomo is dat de accu niet helemaal oplaadt of dat de fiets plotseling uitvalt, vooral als de accu bijna leeg is. Deze problemen zijn meestal te wijten aan versleten batterijcellen of een defecte BMS. Ook komt het nog wel eens voor dat er condens of vocht binnen in de accu is gekomen waardoor deze soms gekke storingen geeft. Laat dan de accu onderzoeken.


Giant / Yamaha motorproblemen:

Yamaha e-bikes staan bekend om hun betrouwbaarheid en efficiëntie. Toch kunnen er soms problemen opduiken met de motor, de sensor of de accu. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hun oplossingen.

Probleem: Ondersteuningsniveau is niet te wijzigen

 • Oplossing: Als je het ondersteuningsniveau niet kunt wijzigen, kan dit komen door stof of vuil onder de knoppen van het display. Open het display voorzichtig en maak de knoppen schoon. Na deze schoonmaak zou je het ondersteuningsniveau weer moeten kunnen aanpassen.

Probleem: Problemen met de uitlijning van de sensor

 • Oplossing: Controleer de sensoren bij de crank en de achternaaf. Zorg dat ze schoon zijn en correct gepositioneerd. Als ze niet juist zijn uitgelijnd of geblokkeerd zijn, pas ze dan aan. Als je twijfelt, neem dan contact op met een erkende dealer of reparateur.

Probleem: Geluid of trillingen van de Motor

 • Oplossing: Controleer of er losse onderdelen zitten in de aandrijflijn of motorbehuizing. Draai ze indien nodig aan. Zorg ook dat de ketting goed gesmeerd is, wat kan helpen bij het verminderen van geluiden.

Yamaha/Haibike Foutcodes en Oplossingen

Verdraaide Spakenmagneet

 • Foutcodes: SPD SNSR/CHK MAGNET
 • Oorzaak: De spaakmagneet op het achterwiel staat niet goed.
 • Oplossing: Zet de magneet terug in de juiste positie. Als het probleem aanhoudt, laat dan de bedrading en de stekkerverbinding controleren door je dealer.

Fouten in de Koppelsensor

 • Foutcodes: 31 tot 37
 • Oplossing: Deze fouten duiden op een probleem met de koppelsensor en kunnen vaak gemakkelijk worden gewist door een bezoek aan je Winora-/Haibike dealer.

Problemen met de Kruksensor

 • Foutcodes: 38 en 39
 • Oplossing: Tenzij het probleem wordt veroorzaakt door een vuile of verkeerd uitgelijnde magneet, is het aan te raden om een vertrouwde dealer te raadplegen. Zij kunnen de foutcode identificeren met een Yamaha-diagnosetool en de fout wissen.

Shimano Steps display gaat niet aan - Foutcodes

Shimano E-bikes, waaronder de populaire EP8 en de STEPS E8000, E7000, E6100 en E5000 motoren, staan bekend om hun betrouwbaarheid. Echter, net als bij alle technologie, kunnen er soms foutcodes verschijnen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende foutcodes en hun oplossingen, gerangschikt van hoog naar laag.

Foutcode W103, W106, W013 of E012 - Probleem met de Koppelsensor

 • Oorzaak: De koppelsensor is mogelijk niet volledig geïnitialiseerd.
 • Beperking bij Weergave Fout: Minder ondersteuning dan gebruikelijk of complete uitval.
 • Oplossing: Haal je voeten van de pedalen, druk op de aan/uit-knop van de accu en start het systeem opnieuw. Belangrijk: zet geen druk op de pedalen tijdens het aan- en uitzetten. Als dit niet helpt, probeer dan de tip onderaan de tabel.

Foutcode W101, W011 of E014 - Probleem met de Rijsnelheidssensor

 • Oorzaak: De rijsnelheid wordt niet gedetecteerd.
 • Beperking: De maximale snelheid waarbij ondersteuning wordt geboden, kan minder zijn dan gebruikelijk.
 • Oplossing: Controleer of de snelheidssensor correct is geïnstalleerd en de spaakmagneet op de juiste positie staat. De afstand van de sensor op de achtervork tot de spaakmagneet moet tussen 3 en 17 mm zijn.

Foutcode W100 of W010 - Probleem met de Motortemperatuur

 • Oorzaak: De temperatuur van de motor is hoger dan normaal.
 • Beperking: Minder ondersteuning dan gebruikelijk.
 • Oplossing: Neem een pauze en wacht tot de temperatuur van de motor is gedaald. Gebruik de ondersteuningsfunctie niet tot die tijd.

Foutcode W20 - Probleem met de Batterijtemperatuur

 • Oorzaak: De batterijtemperatuur ligt buiten het bedrijfsbereik.
 • Beperking: Het systeem start niet op.
 • Oplossing: Als de temperatuur buiten het bereik valt, bewaar de batterij op een koele plek uit direct zonlicht tot de interne temperatuur is gedaald. Als de temperatuur te laag is, bewaar de batterij binnen of op een warme plaats tot de temperatuur binnen het toegestane bereik ligt.

Foutcode E10 - Systeemfout

 • Oorzaak en Beperking: Er is een systeemfout opgetreden, geen ondersteuning bij trappen.
 • Oplossing: Herstart het systeem. Als dit het probleem niet oplost, bezoek dan de dealer.

Foutcode E20 - Communicatiefout

 • Oorzaak: Communicatiefout tussen de batterij en motor.
 • Beperking: Geen ondersteuning bij trappen.
 • Oplossing: Controleer of alle kabels tussen de batterij en motor correct zijn aangesloten en niet beschadigd zijn. Wissel de batterij

Foutcode W012 - Probleem met de crank

 • Oorzaak: De crank is verkeerd gemonteerd of staat in een verkeerde hoek ten opzichte van de aandrijfeenheid.
 • Oplossing: Installeer de crank correct en herstart het systeem. Als er geen verbetering is, bezoek dan de dealer.

Algemene Oplossingen voor Foutcodes W013, W103, W106 en E012

 • Stap 1: Schakel de e-bike uit voor 10 seconden en dan weer aan, zonder druk op het pedaal uit te oefenen. Het beste is om volledig van de e-bike af te stappen.
 • Stap 2: Als stap 1 niet werkt, draai dan de crank twee tot drie keer achteruit en herhaal stap 1.
 • Stap 3: De koppelsensor kan ook tijdens het rijden geïnitialiseerd worden. Maak een korte rit met de motor aan.
 • Stap 4: Als bovenstaande stappen niet helpen, kan een incorrect afgestelde kettingspanning het probleem zijn. Controleer en stel de kettingspanning van je e-bike bij.
 • Stap 5: Als de voorgaande stappen niet helpen, probeer dan de volgende truc: klem de e-bike in een werkstandaard of zet hem omhoog met een veilige fietsstandaard zodat het achterwiel en de cranks vrij kunnen draaien. Schakel de e-bike uit en weer aan. Laat de cranks draaien totdat de e-bike een doelsnelheid tussen 10 en 20 km/u bereikt. Stop de cranks op één positie gedurende 2 seconden, versnel dan opnieuw en laat vrij draaien. Herhaal deze stappen meerdere keren, stop de cranks telkens op dezelfde positie. Als er geen verbetering is, herhaal de procedure door de cranks op een andere positie te stoppen.

Shimano Foutcodes - Errorcodes

FoutcodeOorzaakProbleemOplossing
W103, W106, W013 of E012De koppelsensor is mogelijk niet volledig geïnitialiseerd.Ondersteuning is mogelijk minder dan gebruikelijk of valt helemaal weg.Haal je voeten van de pedalen, druk op de aan/uit-knop van de accu en herstart het systeem. Belangrijk: zet geen druk op de pedalen tijdens het aan- en uitzetten.
W101, W011 of E014De rijsnelheid wordt niet gedetecteerd.De maximale snelheid waarbij ondersteuning wordt geboden, kan minder zijn dan gebruikelijk.Controleer of de snelheidssensor correct is geïnstalleerd en de spaakmagneet op de juiste positie staat. De afstand van de sensor op de achtervork tot de spaakmagneet moet tussen 2 en 15 mm zijn.
W100 of W010De motortemperatuur is hoger dan normaal.Ondersteuning is mogelijk minder dan gebruikelijk.Neem een pauze en wacht tot de temperatuur van de motor is gedaald. Gebruik de ondersteuningsfunctie niet tot die tijd.
W20De batterijtemperatuur ligt buiten het bedrijfsbereik (-10° C tot 50° C bij gebruik en 0° C tot 40° C bij opladen).Het systeem start niet op.Als de temperatuur te hoog is tijdens gebruik, laat de batterij afkoelen op een koele plek uit direct zonlicht. Als de temperatuur te laag is, bewaar de batterij binnen of op een warme plek.
E10Er is een systeemfout opgetreden.Geen ondersteuning bij trappen.Herstart het systeem. Als dit het probleem niet oplost, bezoek dan de dealer.
E20Er is een communicatiefout opgetreden tussen de batterij en motor.Geen ondersteuning bij trappen.Controleer of alle kabels tussen de batterij en motor correct zijn aangesloten en niet beschadigd zijn. (Verwissel batterij om het probleem uit te sluiten)
W012De crank is verkeerd geïnstalleerd of staat in een verkeerde hoek ten opzichte van de aandrijfeenheid.
Installeer de crank correct en herstart het systeem. Als er geen verbetering is, bezoek dan de dealer.