Verwijderen van de accu van een elektrische fiets

Voorbereiding

Zorg dat de fiets stabiel staat: Plaats je fiets op een vlakke ondergrond waar hij niet kan omvallen.

Schakel de fiets uit: Zorg ervoor dat je elektrische fiets is uitgeschakeld voordat je begint.

Ontgrendelen

Gebruik de sleutel: Steek de sleutel die bij je elektrische fiets hoort in het sleutelgat van de accu.

Draai de sleutel: Draai de sleutel om de accu te ontgrendelen. Dit ontgrendelt het mechanisme dat de accu op zijn plaats houdt.

Verwijderen

Ondersteun de accu: Plaats één hand onder de accu om deze te ondersteunen.

Ontkoppel de accu: Gebruik je andere hand om de accu voorzichtig los te koppelen van de fiets. Dit kan een knop, hendel of een ander mechanisme zijn, afhankelijk van het model van je fiets.

Verwijder de accu: Laat de accu voorzichtig zakken, of trek deze naar achteren. En verwijder hem uit het frame of drager.


Plaatsen van de fietsaccu

Positioneren

Plaats de accu: Neem de accu en positioneer deze bij het frame, waarbij je begint met de onderkant (bij de motor of cranks). Bij een bagadrager accu schuif je deze in de slede.

Let op uitlijning: Zorg ervoor dat eventuele connectoren of geleiders correct zijn uitgelijnd met het frame.

Bevestiging

Til de accu op: Til de accu op in het frame tot deze op zijn plaats klikt. Je zou een duidelijke klik of vergrendeling moeten voelen. Bij een bagadrager accu kun je ook een klik horen.

Controleer de bevestiging: Zorg ervoor dat de accu stevig op zijn plaats zit en niet los zit.(controleer dit door de accu eruit te proberen te halen, dit zou niet meer moeten lukken)

Vergrendeling

Draai de sleutel: Draai de sleutel naar de ‘vergrendelde’ positie om de accu op zijn plaats te houden.

Verwijder de sleutel: Haal de sleutel uit het slot.

Bosch accu fiets verwijderen

Bosch heeft meerdere soorten en types fietsaccu's, zo zijn de aandrijfsystemen van Bosch voorzien van Intube accu's, Bagagedrager accu's en accu's op het frame. Iedere accu is dus op een andere manier te verwijderen.

 • Bosch bagagedrager accu verwijderen kan door de sleutel een halve slag te draaien met een hand, en met de andere hand de accu voorzichtig naar achteren trekken.
 • De Bosch accu op het frame gaat ongeveer op dezelfde manier, maar je pakt de accu bij het handvat, of de behuizing en beweegt deze naar achteren. Op deze manier klikt de accu uit het slot en kun je de accu verwijderen.
 • De Intube of powertube accu van Bosch zit vaak in het frame verwerkt. In een aantal gevallen zit er eerst een kap op de accu, deze dient eerst verwijdert te worden. Ook zijn er modellen waarbij er een klep of bijvoorbeeld de gehele aandrijflijn verwijdert dient te worden. Dit gaat vaak ook met een sleutel of een drukknop.

Stella accu verwijderen lukt niet

Het verwijderen van een accu van een Stella elektrische fiets kan soms uitdagend zijn, vooral als de accu vastzit. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals slijtage, weersinvloeden, temperatuurverschillen, of een onjuiste installatie. Hier is een uitgebreide handleiding voor het veilig en effectief verwijderen van een vastzittende Stella accu. 

Oorzaken

 • Slijtage en Beschadiging: Regelmatig gebruik en blootstelling aan weersinvloeden kunnen leiden tot slijtage of beschadiging van de accu of het slotmechanisme, wat het verwijderen bemoeilijkt.
 • Temperatuurverschillen: Extreme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de materialen van de accu of de behuizing uitzetten of krimpen, waardoor de accu vast komt te zitten.
 • Onjuiste Installatie: Als de accu niet correct geïnstalleerd is, kan dit leiden tot problemen bij het verwijderen, zoals klemming of een verkeerde positionering in de slede.

Stella accu verwijderen als deze vast zit

Als de accu van een Stella elektrische fiets vastzit, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om deze veilig te verwijderen:

 1. Zorg eerst dat de fiets uitgeschakeld is. Gebruik vervolgens de sleutel om te controleren of de accu volledig ontgrendeld is. Soms kan een sleutel gedeeltelijk draaien zonder de vergrendeling volledig te ontgrendelen.

 2. Kijk of er zichtbare tekenen van slijtage of schade zijn aan de accu of het slotmechanisme. Schade kan ervoor zorgen dat de accu vast komt te zitten.

 3. Als de fiets blootgesteld is geweest aan zeer hoge of lage temperaturen, wacht dan tot de fiets een meer gematigde temperatuur heeft bereikt. Temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat materialen uitzetten of krimpen.

 4. Probeer voorzichtig wat meer kracht uit te oefenen om de accu te verwijderen. Dit moet echter met zorg gebeuren om beschadiging te voorkomen. Trek of wiebel voorzichtig aan de accu terwijl je de sleutel in de ontgrendelde positie houdt.

 5. Als het slot stroef aanvoelt, kan een beetje smeermiddel helpen. Breng het smeermiddel aan op het sleutelgat en probeer de sleutel opnieuw.

Om te voorkomen dat de accu in de toekomst vast komt te zitten, zorg ervoor dat deze altijd correct wordt geplaatst en dat het slot goed wordt onderhouden.


Omega

Rih accu verwijderen

Elektronisch slot via display

 1. Gebruik toets [➜] om het kader naar “BAT” te verplaatsen.
 2. Houd toets [✔] 2 seconden ingedrukt tot de melding “NEEM BATTERIJ UIT” verschijnt.

Indien het display niet aangaat kunt u de lader in de accu steken om zo het display te activeren van uw RIH

RIH accu verwijderen zonder display

Als de accu en het display van een Rih Omega 2 niet functioneren, kun je het volgende doen om de accu te ontgrendelen:

 1. Locatie: Ga achter de zadelstang van de fiets staan. Je vindt een klein schroefje in het midden van het plastic kapje.

 2. Verwijderen van de eerste schroef: Gebruik een inbussleutel om dit kleine schroefje los te draaien en te verwijderen.

 3. Toegang tot de tweede schroef: Pak een inbussleutel die een maatje groter is en steek deze door het gat van de zojuist verwijderde schroef. Na enige tijd voel je dat de sleutel grip krijgt op een tweede schroef.

 4. Losdraaien en ontgrendelen: Draai deze tweede schroef voorzichtig los, terwijl je tegelijkertijd aan de accu wiebelt. Na ongeveer twee slagen zou de accu los moeten komen.

 5. Vergeet de schroef niet terug te draaien.

Accu uit elektrische fiets halen gazelle

 1. Draai de sleutel een halve slag om de batterij te ontgrendelen.
 2. Trek de batterij uit het frame of bagagedrager.
 3. Na het opladen kun je de batterij eenvoudig weer terugplaatsen.

Lukt het niet om de Gazelle accu er uit te halen?

Controleer het cilinderslot en sleutelgat.U kunt het accuslot licht in oliën om lichte blokkeringen op te lossen. Indien het slot defect is zal je de blokkeerpen moeten helpen.