Twee vrouwen fietsen over een fietspad op hun elektrische fiets

Wat kost een fiets accu?

De prijzen van een elektrische fiets accu verschillen per merk, type, spanning maar ook per capaciteit. Dit verschil komt doordat niet iedere fietsaccu gelijk is en niet precies hetzelfde is.

Wat is de prijs van een fiets accu ongeveer

De prijzen van fietsaccu’s variëren aanzienlijk, met bedragen die uiteenlopen van ongeveer €200 tot wel €1200. Deze brede prijsrange wordt vooral bepaald door verschillen in capaciteit en kwaliteit. Aan de onderkant van het spectrum vindt u goedkopere accu's met een lagere capaciteit en kwaliteit, vaak afkomstig uit landen zoals China. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de duurdere accu's. Deze zijn meestal afkomstig van gerenommeerde merken en bieden een hogere capaciteit, wat ze ideaal maakt voor intensiever gebruik en langere fietstochten. In veel gevallen hebben deze ook een langere levensduur.

De goedkoopste fietsaccu’s zijn de lage capaciteiten en minder kwaliteit uit bijvoorbeeld China. De hoge prijs van de fietsaccu’s zijn voornamelijk de accu’s met een hoge capaciteit en van bekende accu merken.

Wat kost een nieuwe accu voor een elektrische fiets?

De prijs van fietsaccu's kent een aanzienlijke variatie, met een bereik van ongeveer €200 tot maar liefst €1200. Een gemiddelde fietsaccu kost tegenwoordig tussen de €350 en €550. Deze variatie in prijs weerspiegelt verschillen in capaciteit, kwaliteit en merkbekendheid.

Aan de lagere kant van de prijsklasse vinden we accu's met minder capaciteit en vaak van lagere kwaliteit, veelal afkomstig uit landen zoals China. Deze goedkopere accu's zijn typisch te vinden in meer betaalbare of budgetvriendelijke elektrische fietsen.

Aan de hogere kant van het spectrum bevinden zich accu's met een capaciteit van 750Wh of meer, wat steeds gebruikelijker wordt. Deze hogere capaciteit wordt bereikt door het gebruik van meerdere cellen, van hogere kwaliteit, wat bijdraagt aan de hogere kosten. Deze accu's, vaak geproduceerd door gerenommeerde merken, zijn duurder vanwege hun verhoogde capaciteit en de kwaliteit van de gebruikte materialen en technologie. Ze zijn ideaal voor intensiever gebruik en langere ritten, waardoor ze een goede investering zijn voor serieuze fietsliefhebbers.

Daarentegen worden lagere capaciteiten, zoals 300Wh, 400Wh of 500Wh, nog steeds geproduceerd en zijn ze vaak te vinden in hippe stads e-bikes van merken als VanMoof, Watt, Tenways, Veloretti en Cowboy. Interessant is dat deze accu's, ondanks hun lagere capaciteit, in verhouding vaak duurder zijn dan de hogere capaciteiten. Dit komt door de specifieke marktsegmenten die deze merken bedienen, waarbij stijl, design en merkidentiteit een belangrijke rol spelen in de prijsstelling.

De trend naar hogere capaciteit accu's weerspiegelt de groeiende vraag naar elektrische fietsen die geschikt zijn voor langere afstanden en intensiever gebruik.

Wat zijn de kosten van een nieuwe, compatible of revisie fiets accu?

De kosten van een fietsaccu zijn grotendeels afhankelijk waar je voor kiest. Zo is een revisie over het algemeen goedkoper dan een nieuwe of compatible(vervangende) accu. Een overzicht van de kosten van verschillende fiets accu’s:

  • De kosten voor een revisie accu bedragen vanaf €275 tot wel meer dan €600 maar dan heb je in de meeste gevallen wel een veel hogere capaciteit waarmee je dus ook veel verder kunt fietsen dan bijvoorbeeld een nieuwe accu.
  • Een vervangende fiets accu kost in veel gevallen een stuk minder dan de nieuwe originele accu. Deze worden vaak in China geproduceerd of door een ander bedrijf in bijvoorbeeld europa. De originele nieuwe accu wordt als het ware na gemaakt en tegen een lagere prijs aangeboden. Deze zitten ongeveer in de prijs range van €200 tot €500
  • Een nieuwe accu kost in veel gevallen een aanzienlijk stuk meer dan bijvoorbeeld een revisie of een compatible accu. In het geval een revisie bijvoorbeeld niet mogelijk is of er geen compatible accu beschikbaar is dan is dit de beste optie. Ook weet je zeker dat je de juiste accu hebt die past bij je fiets. De garantie loopt in deze gevallen ook nog altijd via de originele fabrikant. De prijzen lopen vanaf €400 tot soms wel €1200.


Wat kost nou een accu voor een elektrische fiets? Het kan zo zijn dat je jezelf deze vraag stelt voordat je een nieuwe elektrische fiets gaat kopen. Maar in de meeste gevallen heb je deze vraag pas nadat je problemen hebt met je huidige accu van je elektrische fiets. In veel gevallen zal de prijs tegenvallen. 

Maar nu weet je wel welke opties er zijn en kun je een weloverwogen keus maken of je kiest voor een nieuw model, een revisie of toch een vervangend model. Nieuwe en goede accu elektrische fiets kopen? Bekijk ons assortiment.

Wilt u weten wat een nieuwe fiets accu voor u kost?

Heeft u vragen over uw fietsaccu of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor reparatie of revisie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Ons team staat klaar om u te helpen met deskundig advies en ondersteuning.  

Bel de klantenservice

+31 (0)485 782 565

Vind antwoord op jouw vraag in ons helpcentrum

Wij hebben veel vragen al beantwoord voor je.

Naar het helpcentrum

Mogelijkheden kosten fietsaccu's

De prijs van een fietsaccu is afhankelijk van diverse variabelen zoals het merk, de capaciteit, positie en het type accu. De kosten kunnen variëren van zo laag als €200 tot wel €1200. Voor een gemiddelde nieuwe accu, meestal tussen de 400Wh en 500Wh, kunt u verwachten tussen de €350 en €550 te betalen. Er zijn ook verschillende alternatieven om te overwegen: een gereviseerde accu, een compatibel vervangend model, of een gloednieuwe accu. Revisie is vaak de goedkoopste optie, met prijzen vanaf €275, maar kan u een accu met hogere capaciteit opleveren. Compatibele accu's, veelal gemaakt in China of elders in Europa, kosten tussen de €200 en €500. Een nieuwe, originele accu is de duurste optie, met prijzen die starten bij €400 en kunnen oplopen tot €1200.  

Hoe lang gaat een gereviseerde van een Fietsaccu mee?

De levensduur van een gereviseerde fietsaccu is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type accu, de kwaliteit van de cellen, hoe de accu wordt gebruikt en onder welke omstandigheden. Over het algemeen kunnen lithium-ion accu's, die het meest gebruikelijk zijn in moderne elektrische fietsen, tot ongeveer 500 tot 1000 volledige laadcycli meegaan. Dit betekent dat de accu van een goed onderhouden elektrische fiets tussen de 3 en 8 jaar mee zou moeten gaan, al zijn er uiteraard uitzonderingen.

De volgende factoren kunnen invloed hebben op de levensduur van een gereviseerde e-bike accu:

  • Frequentie van gebruik: Hoe vaker de accu wordt gebruikt en opgeladen, hoe sneller deze zal slijten.

  • Omstandigheden: Extreem koude of warme temperaturen kunnen de levensduur van de accu beïnvloeden.

  • Vocht: In vochtige omstandigheden zal een accu niet zo lang mee gaan.

  • Onderhoud: Goed onderhoud, zoals regelmatig opladen en het vermijden van volledige ontlading, kan de levensduur verlengen.

  • Kwaliteit: Accu's van hogere kwaliteit, hebben meestal een langere levensduur.

Hoe duur is een accu van een elektrische fiets?

De kosten voor het reviseren van een fietsaccu variëren gewoonlijk tussen de 275 en 500 euro. Daarentegen liggen de prijzen voor nieuwe fietsaccu's tussen de 175 en 900 euro. Hieruit blijkt dat het reviseren van een bestaande fietsaccu vaak een voordeliger alternatief is.

Indien u in het bezit bent van een defecte fietsaccu, kan een reparatie een kosteneffectieve oplossing zijn. Dit bespaart u de uitgave aan een compleet nieuwe accu.

Accu elektrische fiets vervangen kosten

Bij gemiddeld gebruik kan de capaciteit van een fietsaccu al na 3 tot 5 jaar significant verminderen. Wanneer dit gebeurt, kunt u kiezen voor het vervangen of het goedkopere alternatief van reviseren van de accu.

De kosten voor een nieuwe accu variëren aanzienlijk, van ongeveer €300 tot meer dan €1200. De keuze is vaak beperkt tot slechts één specifiek type accu dat compatibel is met uw e-bike. De meeste fietswinkels hanteren doorgaans de adviesprijs van de fabrikant voor een bepaald type accu, waarbij Bosch, Shimano en Bafang accu's een van de meest voorkomende zijn.

Voor wie bereid is te zoeken, zijn er online vaak voordeligere opties beschikbaar. Gemiddeld ligt de online prijs ongeveer €50 lager dan in fysieke fietswinkels, maar dit verschil kan oplopen tot wel €260. Belangrijk is wel om zeker te zijn van de juiste accu voor uw fiets. In de meeste gevallen is het aangeven van het merk en model van uw fiets, samen met de positie van de accu, voldoende. Voor oudere modellen moet u mogelijk ook het framenummer en/of bouwjaar doorgeven om de juiste accu te vinden.

Fietsaccu reviseren kosten?

De kosten voor het reviseren van een fietsaccu bij een gespecialiseerd bedrijf zoals KWS Seuren hangen af van diverse factoren. Dit omvat het merk en model van de accu, het type en de kwaliteit van de benodigde batterijcellen en eventuele gebreken aan de elektronica of behuizing. Gemiddeld liggen de kosten voor een fietsaccu revisie tussen de €275 en €500. Deze prijs varieert op basis van de complexiteit van de revisie en de kwaliteit van de vervangende onderdelen. Zoa zijn er verschillende scooter accu's die duurder zijn om te reviseren omdat deze vaak een grotere capaciteit benodigd hebbe. Deze prijzen kunnen pas vanaf 475 euro starten.

Accu reviseren kosten

Het revisieproces omvat doorgaans het vervangen van de interne batterijcellen, 18650 of 21700. De keuze van de batterijcellen en technologie (Lithium-Ion, LiFePO4, LFP of NiMH)  speelt een cruciale rol in zowel de kosten als de kwaliteit van de revisie. Hoogwaardige cellen kunnen meer kosten, maar bieden vaak betere prestaties, een hogere capaciteit en een langere levensduur.

Extra kosten reviseren

Naast de kosten van de batterijcellen, kunnen er extra kosten zijn voor het vervangen van andere onderdelen zoals elektronische componenten of de behuizing, indien dit nodig is. Arbeidskosten, verzendkosten en eventuele servicekosten kunnen ook deel uitmaken van de totale revisiekosten. Bij KWS Seuren zijn deze kosten inbegrepen in de getoonde prijzen op de website. Als er extra kosten nodig zijn voor bijvoorbeeld elektronica, wordt dit altijd in overleg met de klant besproken.