E-bikes voor iedereen

De trend met E-bikes groeit hard door en wordt niet alleen door particulieren veel aangeschaft, maar ook bedrijven en zelfs landen willen hierop inspelen. Werknemers kunnen via het werk korting krijgen op de aanschaf van een E-bike voor het woon werkverkeer en landen geven subsidies voor de aanschaf. Duurzaamheid wordt vaak als reden gebruikt om de medemens op de fiets te krijgen. Ook om de verkeersdrukte te laten afnemen in de drukke steden.

Grotere bedrijven focussen zich meer op de massa en willen investeren in gedeelde micromobiliteit. Denk hierbij aan gedeelde elektrische steps die je in de grotere steden overal ziet staan. Reserveren en betalen via de app, en je staat binnen een paar tellen op de step. Erg handig als je jezelf snel wilt verplaatsen in een grote stad. Dit wordt ook steeds sneller uitgebreid naar de elektrische fietsen en scooters.

De vraag naar deze steps begint steeds groter te worden. Duurzaamheid en gemak zijn anno 2022 bekende termen en passen goed in deze ontwikkeling. We zullen deze mobiliteit dus steeds vaker terug zien komen, ook in de minder drukke steden.

Elektrische bezorg markt

Ook een groot aandeel in de elektrische mobiliteit voorziet de bezorgmarkt. Van het bezorgen van de maaltijd iedere avond tot het bezorgen van de kleine boodschappen. De elektrische fietsen en elektrische scooters zijn bijna niet meer uit het straatbeeld te denken. Grote spelers springen in deze markt om een steeds groter aandeel te krijgen in de duurzame mobiliteit. Want de klanten, ondernemers, gemeenten en overheid willen over naar duurzame transport.

Veiligheid en controle

Omdat de groei van de micromobiliteit zo ontzettend hard is gegaan, kwam de veiligheid en controle ook steeds vaker aan bod. Stepjes die met 25 km/u langs je op schieten, zonder helm of controle, kunnen een grote ergernis aan lokale bewoners of andere toeristen vormen. Rondslingerende stepjes en scooters die door iedereen overal werden neergezet en achtergelaten, deden deze simpele vorm van vervoer ook geen goed aan.

Ieder voertuig voorzien van 1 of 2 accu’s

De toename aan voertuigen zorgt ook voor een forse toename in de elektrische fiets accu, accu’s voor steps, scooters en alle andere mobiele voertuigen. Dit betekend dus ook weer een grote vraag naar grondstoffen die steeds schaarser worden. Er ontstaan hierdoor steeds meer bedrijven die iets kunnen betekenen in de recycling, reparatie maar ook bijvoorbeeld refurbishing van deze producten. Op deze manier wordt er op een duurzame manier omgegaan met de grondstoffen die aanwezig zijn op deze planeet. Een voorbeeld van dit soort bedrijven is KWS Seuren.

Ontwikkelingen in de markt

De nieuwe ontwikkeling die verwacht wordt in deze sector is dat de nieuwe steps en scooters veiliger, slimmer en beter worden. Denk hierbij aan een geavanceerdere gps locatie, verlichting en camera beveiliging. Met een betere controle op de bestuurder.

Er zijn veel bedrijven die hier weer een aandeel in willen hebben en kansen worden benut. Als iedere gebruiker een helm op moet, waarom dan niet direct een smart helm? En als we dan toch een smart helm hebben, waarom kunnen we hier niet meer interessante dingen voor maken. Denk hierbij aan augment reality waarbij je direct de hoogtepunten uit de stad kan zien.

De ontwikkelingen gaan snel, maar worden ook simpeler en nog gebruiksvriendelijker. Zo kan iedereen deze vorm van transport binnenkort overal in de wereld, op iedere hoek van de straat terugvinden. De mogelijkheden voor micromobiliteit zijn dus voor nu nog lang niet uitgeput en we zullen hier nog veel over horen.