kranten artikel

Levensduur accu verlengen na revisie

Na revisie gaat uw fietsaccu weer jaren mee, hieronder volgen enkele tips om hier maximaal gebruik van te kunnen maken. Na revisie ontvangt u een instructieblad met daarin alle weetjes. Wij zullen deze hier ook toelichten.

Veiligheid bij het laden van uw fietsaccu

Opladen na revisie

Na revisie adviseren wij de accu volledig te laden. Zo kunt u de eerste keer fietsen optimaal gebruik maken van de accu.

Maximale actieradius

Uw nieuwe accu bereikt na 4 tot 6 keer herladen (Accu helemaal opgeladen tot accu helemaal leeg gefietst) de maximale actieradius. Dit kan bijvoorbeeld ook in 8 tot 12 keer voor de helft leeg. Het betreft hier 4 tot 6 laadcycli. Na deze laadcycli beschikt de accu over de volledige actieradius (100%) hiervoor kan dit ongeveer 90% tot 95% zijn.

Resetten na revisie

De accu dient ongeveer 4 tot 6 keer helemaal leeg gefietst te worden. Het kan namelijk voorkomen dat het display van de fiets de capaciteit van de accu niet goed weergeeft. Dit hersteld zich na 4-6 volledige laadcycli. De fietsaccu dient leeg gefietst te worden tot de ondersteuning wegvalt. Niet als het display dit weergeeft.

Het laden van uw fietsaccu bij kamertemperatuur

Het laden van uw accu dient goed te gebeuren om optimaal gebruik te kunnen maken van uw fietsaccu. Zo komt u niet stil te staan onderweg. Laad uw fietsaccu bij kamertemperatuur op. Zodra u in de winter bij vriestemperaturen buiten gaat fietsen laat de accu dan eerst op kamertemperatuur komen voordat u de accu aan de lader legt.

Gebruik van de fietsaccu in de winter?

Het gebruik van een fietsaccu in de winter is niet slecht voor de batterij. Het kan alleen voorkomen dat de actieradius dermate minder wordt. Dit komt door de kou. Voor de levensduur van de batterij heeft dit niet heel veel invloed. Het is vooral belangrijk dat de accu regelmatig droog weggelegd wordt. Het kan voorkomen dat er condensvorming ontstaat in de accu.

Kan mijn fietsaccu tegen water?

De meeste fietsaccu’s zijn spatwater dicht. Bij een zware regenbui kan er alsnog water in de accu terecht komen. De accu’s zijn namelijk nooit helemaal waterdicht. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat de accu niet teveel wordt blootgesteld aan water. Mocht de accu nat geworden zijn geweest laat deze dan een aantal dagen op kamertemperatuur opdrogen. Niet direct op of tegen de verwarming. Aan de binnenzijde kan ook condensvorming ontstaan wat je liever niet hebt in de accu. Hierdoor kan corrosie ontstaan en zo het binnenwerk aantasten.

Wanneer laden?

De nieuwste technologie accucellen hebben zelf geen geheugen, deze hoeven dus niet meer constant aan de lader of helemaal leeg gefietst te worden. U kunt de accu gerust tussendoor weer aan de lader leggen zodra u weer een lange fietstocht wilt gaan maken. Het kan ook geen kwaad om de accu in meerdere keren leeg te fietsen. Indien de accu vol is kan de lader uit de accu gehaald worden. Dit voorkomt dat de accu wordt overladen.

Voorkomen van een diepteontlading

Leg uw accu niet voor langere tijd weg. Iedere accu heeft een kleine mate van zelfontlading. Indien de accu helemaal leeg of bijna leeg wordt weggelegd is de kans op een diepte ontlading het grootst. Sla u accu dus opgeladen op. En controleer maandelijks of de accu niet bijna leeg is en dus opgeladen moet worden.

Zorg ervoor dat de accu en lader niet bedekt zijn tijdens het laden zodat de accu en lader de warmte kwijt kunnen die vrij komt tijdens het laden. Laat dus geen spullen op de accu of lader liggen. Wij adviseren de accu niet ‘s nachts op te laden. Wilt u dit toch doen zorg er dan voor dat er geen brandbare spullen in de omgeving liggen.

Gebruik uw fietsaccu

Een accu levert in de tijd altijd wat af in capaciteit. Het maakt dus niet zoveel uit of de accu intensief gebruikt wordt of dat er ‘zuinig’ mee om wordt gegaan. Een accu die veel gebruikt wordt zal in de regel dus meer kilometers maken dan een accu die weinig gebruikt wordt. Vooral belangrijk blijft het regelmatig gebruiken en laden van de accu. Ook als deze dus minder gebruikt wordt.

Vragen?

Heeft u nog specifieke vragen of is het nog niet geheel duidelijk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.