Hoe kan ik het beste mijn accu opladen?

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen voor je batterij: Laad de accu regelmatig op (bijvoorbeeld na iedere rit), laat hem niet geheel ontladen, laad hem bij weinig gebruik ook regelmatig even op.

Mijn lader wordt warm, hoe komt dat?

Elke adapter wordt warm bij gebruik. Dit is een gevolg van de stroom die door het apparaat loopt.

Sommige laders worden echter zeer heet. Onder te heet wordt verstaan dat de lader niet meer met de hand beet te houden is. In dit geval is er iets mis met uw lader of accu

Als uw lader te heet wordt betekent dit vaak dat hij overbelast wordt. Dit betekent in veel gevallen dat de lader versleten is en niet meer het vereiste vermogen kan leveren. In dit geval is het verstandig uw lader te vervangen.

Als u een nieuwe lader aanschaft en deze wordt ook snel heet, komt dit in de meeste gevallen doordat uw accu versleten is. Hierdoor moet deze zo veel bijgeladen moet worden dat uw lader te zwaar belast wordt. De lader wordt dan zeer heet en het risico van beschadiging of doorbranden is zeer groot. In dit geval is het verstandig een revisie uit te laten voeren.

Moet de accu aan de lader blijven?

Nee de de nieuwere Lithium Ion cellen mogen niet te lang op een te hoge spanning blijven. Om de levensduur van de accu te verlengen dient de lader zo snel mogelijk van accu gehaald te worden wanneer deze is opgeladen. Probeer deze niet langer dan 24 uur aan de lader te laten liggen.

Hoe lang duurt het om mijn batterij op te laden?

Gemiddeld duurt het zo’n 4 a 5 uur om de batterij van je E-bike volledig op te laden. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de capaciteit van de accu en lader: een zwaardere accu duurt langer om op te laden.

Mijn accu duurt nu veel langer met opladen, hoe kan dit?

Als u gekozen heeft voor meer capaciteit in uw fietsaccu is het mogelijk dat opladen langer duurt. Een kleine rekensom:

Oude lader met oude capaciteit;

2A lader, 10Ah accu.
10 / 2 = 5 uur oplaadtijd.

Oude lader met nieuwe capaciteit;

2A lader, 20Ah accu.
20 / 2 = 10 uur oplaadtijd.

Bestaat er een snellader voor mijn fietsaccu?

In een aantal gevallen is het mogelijk een snellader te gebruiken voor bepaalde fietsaccu's. Dit is in veel gevallen afhankelijk van het type accu en de resterende capaciteit. Zie ook onze pagina voorladers. Staat uw lader er niet tussen? Vraag hiervoor naar de mogelijkheden.

Wat kost het opladen van een fiets accu?

Het opladen van de fiets accu is in verhouding heel goedkoop. Een moderne accu van bijvoorbeeld 500Wh waarmee je tot soms wel 100 km kunt fietsen is zeer snel opgeladen. Met de huidige energieprijzen van ongeveer 20 cent per kWh komt dit neer op ongeveer 10 euro cent per laadbeurt.

Hoe en waar kan ik mijn elektrische fiets accu opladen?

Bij de meeste fietsen kan dit wanneer de accu nog op de fiets zit. Er zijn ook verschillende accu’s waarbij het mogelijk is de accu uit te nemen en bijvoorbeeld binnen op te laden.

Wat als de accu van mijn fiets leeg is?

Als de accu van de fiets tijdens een fietstocht leeg raakt is het in de meeste gevallen wel mogelijk te fietsen. De nieuwste e-bikes zijn zo licht dat ze weinig weerstand bieden tijdens het fietsen zonder ondersteuning. Er zijn verschillende opties om te voorkomen dat je stil komt te staan tijdens een lange fietstocht.

  • Laad de accu tijdens een tussenstop op, de elektrische fiets is erg in opkomst. Hier wordt duidelijk op in gespeeld door steeds meer oplaadpunten. In een uurtje is de accu doorgaans al voldoende opgeladen om alsnog thuis te komen of de reis te vervolgen.
  • Neem een extra accu, met een extra accu heeft u de mogelijkheid tot 2 keer meer actieradius te behalen. Wij bieden hier verschillende mogelijkheden voor, zowel nieuw maar ook refurbished.
  • Fiets de accu eenmaal goed leeg, houd in de gaten wat de actieradius is en probeer hier de volgende keer onder te blijven.
  • Met een accu revisie zijn er mogelijkheden de capaciteit te verhogen. Tot soms wel een verdubbeling van de originele capaciteit. Op deze manier is het niet nodig een extra accu mee te nemen of de accu tussendoor op te laden.