Spatwaterdicht door fabrikanten
Fabrikanten hebben tegenwoordig de plicht om ervoor te zorgen dat een accu spatwaterdicht wordt gemaakt. Dit houdt in dat een fietsaccu moet worden gebruikt bij een normale regenbui. De accu is dus spatwaterdicht, en niet waterdicht. Hier zit een groot verschil in. Waterdicht wil zeggen dat er op geen enkele manier water in het elektronische apparaat kan komen. Dit is bij een fietsaccu helaas niet het geval. Langdurig de fiets in de regen stallen of fietsen is dus zeer slecht voor de accu.
Accu e-bike in de regen
Als er echt geen mogelijkheid bestaat om de accu overdekt te stallen, haal dan de accu uit de fiets. Zorg er dan bij het inzetten van de accu voordat de contactpunten van de fiets en de accu goed droog en schoon zijn. Dit zal roestvorming en problemen bij de contactpunten voorkomen.
Fietsaccu’s verbeteren
Na een revisie monteren wij de accu precies op dezelfde manier zodat de accu, net als bij een nieuw product, weer spatwaterdicht wordt. Bij veel accu’s kunnen wij deze zelfs nog beter dicht maken door speciale kit voor de behuizingen te gebruiken. Hierdoor zullen kieren in de behuizing minder water binnen laten en zal waterschade minder snel kunnen voorkomen.
Tips om waterschade te voorkomen en te beperken!
Om waterschade te voorkomen geven wij u hieronder een aantal handige tips om waterschade te voorkomen of te beperken.
1. Fiets niet / zo min mogelijk door de regen
Natuurlijk is dit in Nederland bijna niet te doen, maar het kan wel worden vermeden. Een fietsaccu kan dus goed tegen een kleine regenbui. Maar bij een flinke regenbui adviseren wij om even te schuilen.
2. Stal de fiets op de juiste manier
Zorg ervoor dat de fiets altijd overdekt staat gestald. Is hier geen mogelijkheid voor? Haal dan de accu uit de fiets of gebruik een beschermhoes.
3. Aansluiting controleren
Controleer voordat u de accu in de fiets steekt de contactpunten van de accu en de display. Zorg ervoor dat deze droog en schoon zijn. Ook na een fietsrit in de regen is het slim om deze contactpunten schoon en droog te maken om slijtage en schade te voorkomen.
4. Schoonmaken elektrische fiets
Gebruik voor het schoonmaken van de fiets geen hogedruk reiniger. Maak de elektronische componenten schoon met een vochtige doek en droog deze na afloop goed af.
5. Niet direct laden
Hebt u gefietst in de regen? Droog dan eerst de accu af en laat deze goed drogen voordat u de accu gaat laden. De lader kan kortsluiting veroorzaken als de contactpunten nog nat zijn. Zorg er ook voor dat de accu op kamertemperatuur opgeladen wordt.
6. Opslag van de accu
Niet alleen de fiets moet goed worden gestald, ook de accu moet op de juiste manier worden opgeslagen. Bewaar en laad de accu bij voorkeur binnen op kamertemperatuur. Een vochtige schuur of overkapping kan waterschade door vocht creëren. Vochtdruppels op de printplaat kan resulteren in corrosie en kan hierdoor kapot gaan.
7. Vervoeren van de fiets
Gaat u wat verder weg en neemt u de fiets achterop de auto mee? Haal dan altijd de accu en het display van de fiets. De hoge snelheden en eventueel water zullen niet ten goede doen voor uw accu. Zorg na vervoer dat de contactpunten weer goed schoon en droog zijn voor gebruik.
8. Accu reparatie
Mocht de accu het na al deze tips nog steeds niet doen? Laat de accu dan door ons nakijken. In bijna alle gevallen kunnen wij deze repareren door middel van een revisie, of het vervangen van de printplaat. Als het cellen pakket nog goed is, kan het zijn dat het vervangen van de printplaat voldoende is om de accu weer werkend te maken en is een revisie niet nodig. Een nieuwe accu kopen is dan niet nodig en scheelt enorm in de kosten.
Conclusie
Elektrische fietsen zijn er op gemaakt om tegen een beetje regen te kunnen. Helaas komt het ook wel eens voor dat er een beetje water op een niet zo gunstige plek terecht komt, zoals het display de motor of de accu. Dit kan uiteindelijk voor een grote kostenpost zorgen.
Indien je je zoveel mogelijk aan de bovenstaande tips houd voorkom je dat de onderdelen slijten of defect gaan.